‘Je hebt gesprekken alsof je iemand al jaren kent’

Wieteke de Jong werkt als adviseur duurzaamheid bij de gemeente Dronten. Ze reageerde op het verzoek via het intranet van de gemeente om als vrijwilliger mee te doen aan het Contactpunt.

‘Het leek mij gewoon hartstikke leuk. Ik ben geraakt door de verhalen die ik hoor. Je hebt gesprekken alsof je iemand al jaren kent’. Wieteke heeft twee mensen onder haar hoede.

Aangrijpend
Erg aangrijpend is het verhaal van meneer Janssen (87). Hij vertelt zelf over het overlijden van 2 familieleden aan corona. ‘Mijn zus en zwager uit Noord-Holland zijn in korte tijd aan het virus overleden. Het was erg zwaar dat ik niet bij hun begrafenis kon zijn. Zij zijn op dezelfde dag gecremeerd. Ik heb een kaart gestuurd aan de familie dat we op een dag weer bij elkaar kunnen komen en er dan nog eens over kunnen praten. In januari was de familie nog op bezoek hier in de polder. Nu leven we in een andere wereld.’ Toch maakt meneer Janssen er geen drama van. Hij houdt de moed erin. Fietsen doet hij nog elke dag, wel soms 30 tot 40 kilometer op de elektrische fiets. ‘Ook goed om je evenwicht te oefenen, met al die wind in de polder. Laatst bij de winkels vonden zie het niet meer zo verstandig dat ik nog boodschappen kwam halen, dat doet nu mijn schoondochter.’

Autorijden
En er gebeuren ook nog meer leuke dingen. ‘Ik mag nog weer een paar jaar autorijden, daar heb ik net weer toestemming voor gekregen. In deze rare tijden was er toch nog ruimte voor een arts om mij een keuring af te nemen voor het CBR.’

Lees hier het verhaal van de verbinding tussen ZamenEen en de Gemeente Dronten.

Lees hier het verhaal van Monica van Leussen van de Rabobank.